Jdi na obsah Jdi na menu
 


In memories

Po dnešní smutné události jsem se rozhodla, zaloužit pejskům, kteří mě zatím provázeli v mém životě a kteří už bohužel nejsou mezi námi, samostatnou sekci.

 

Kikina

narozena: září 1993

zemřela: únor 2008

 

Po smrti naší poslední dlouhosrsté kolie, kterou moji rodiče chovali a zániku chovatelské stanice se rozhodli opustit od chovu psů. Nemělo to ale dlouhého trvání a těsně před mými pátými narozenami dovezl taťka z burzy z Uherského Hradiště malou špagetku v podobě černého trpasličího jezevčíka s pálením. Byla jsem z toho náležitě vyvalená, ale byl to první pes, na kterého mám dobré i horší vzpomínky.

 

Byla typickým jezevčíkem - nezdolný vytrvalý norník, který se nebál potkanů, měl jasně ohraničený revír a i přes svou malou velikost budil respekt. A náležitě se uměla i hlasově projevit. Bohužel ale nebyla psem, kterému se dalo věřit na 100 %. Alespoň já s mamkou a myslím, že měla i občas temné stránky ohledně pána smečky, kdy po nás klidně "vyjela". Přesto ale měla spoustu dobrých vlastností, dělala nám radost, pomohla nám od spousty myší a potkanů. Velkými zdravoními problémy netrpěla, jen asi dvakrát byla na obstřicích s problémovou páteří.

 

V 5 letech měla svá jediná a vymazlená štěňátka. I přes nakrytí hladkosrstého psa, byla všechna dlouhosrstá. Poslední škvrně, které bylo nejmenší a po zdravotní stránce i méně vyvinuté si získalo svá privilegia a zůstalo doma a dostalo jméno Betina. Štěňata nám přinesla spoustu radosti, když se jim například podařilo shodit telefon a vytočit jakési číslo, nebo když se všechna skutálela do sklepa.

 

Zemřela v úctyhodných 15 letech, bez sebevětších vnějších známek stáří.

 

Betina   p5010032.jpg

 

narozena: červenec 1998

zemřela: 5. 12. 2010

 

Musím poznamenat, že stránku píši ve velkém smutku, protože právě dneska odešla do psího nebe.

 

Narodila se na zbýšovský pout v červenci 1998 a od začátku nám bylo jasné, že tenhle drobný tvořeček bude mít svá privilegia. Betina byla svou povahou mírumilovný tvor s velkým zvídavým duchem, osobním kouzlem a velkým žaludkem;-) Žila v dobrém vztahu se svou maminou, kdy si občas vyměnily nějaké to výstražné zavrčení u žrádla a její smrt se na ní velmi podepsala. Nikdy neměla štěňátka, nejspíš z toho důvodu, že měla pochybné hárání - pořádně hárala asi tak 2 - 3* za život. Naučila se spoustu věcí od své mámy, dodržela typické jezevčí předpoklady a myslím, že dělala čest svému plemenu. Přesto ale stála byla tou roztomilejší, umazlenější částí naší psí smečky.

 

Smrt její mámy ji hluboce zasáhla a bylo na ní vidět, jak pes truchlí. Z dříve veselého stvoření se stalo málo pohyblivé, spící, občas se vyvenčící stvoření. Ve svých 10 letech se naučila říkat o čůrání venku, čehož jsem si na ni velice cenila, protože byla zvyklá na pobyty venku a v zimě ve sklepě u kotle. Bohužel se u ní začaly objevovat bezbolestné, ale neuvěřitelně rychle se zvětšující nádory na mléčných žlázách, se kterými jsme nechtěli nic dělat, už jen kvůli slabšímu srdci, které měla.

 

Před rokem k ní přibyla Jackinka, se kterou si vytvořila relativně dobrý vztah, až na drobné potyčky u zapomenuté kosti atd. Každé ráno se vítaly a i když Jackie neustále Betinu tahala za její dlouhé chlupy na packách, neodporovala jí, jen vydávala humorné zvuky.  Zrovna před týdnem dala Jackince asi nejlepší dárek - honily se spolu po dvoře, což bylo za ten celý rok zřejmě poprvé. Asi týden před tím prodělala jakýsi záchvat, během kterého se mi zdálo, že dokonce prodělala slabší mrtvičku. A o to jsme byli rádi, že je v pořádku. Bylo to ale zapříčiněno nějakým hormonálním výkyvem, kterým zřejmě reagovala na Jackie první hárání. Bohužel jak jeden týden vypadala o pět let mladší, předevčírem se její stav prudce zhoršil. Mysleli jsme, že se opět nachladila, ale bohužel dnes ráno se nemohla postavit vůbec na zadní packy a udržet moč.

 

Betinku si budu pamatovat, jako to malé stvoření, které bylo nejšťastnější ve svém červeném pelíšku a ráno když mě uviděla a poskakovala za mnou prosíc o žrádlo. A doufám, že se má v tom psím nebi dobře;-)

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář